Bronzarea la solar

Știai că bronzul este de fapt modalitatea prin care corpul caută să se protejeze de efectele dăunătoare ale soarelui?  

Trebuie să știi că de fiecare dată când te expui neprotejat la raze ultraviolete, fie ele produse de către soare sau de către solar, pielea ta are de suferit. Din acest motiv, în cele ce urmează, îți explicăm ce se întâmplă cu pielea ta atunci când te expui la surse de ultraviolete, adică soare sau aparatură pentru bronzat. 

Pentru închiderea tonului pielii, aceasta trebuie să sufere mici distrugeri. Aparatele folosite în acest sens utilizează raze ultraviolete de două tipuri: A și B. Ultravioletele de tip A (UVA) sunt cele care ajung în cel mai mare procent pe pământ, în mod natural, de la soare, făcându-se responsabile de fotoîmbătrânire. Procesul este caracterizat de deteriorarea prematură a pielii, îngroșarea acesteia și apariția ridurilor, ca și consecință a distrugerii elastinei și colagenului. Ultravioletele de tip B (UVB) au o acțiune mult mai agresivă, acestea fiind responsabile de arsurile survenite în urma expunerii îndelungate la soare sau solar. Cu fiecare arsură de acest tip, riscul apariției celei mai severe forme de cancer de piele – melanomul – crește semnificativ. Motivul pentru aceasta este că ultravioletele pătrund prin membrana celulară și cauzează distrugeri la nivelul materialului genetic al celulelor din piele. Următorul efect este multiplicarea celulelor cu defecte, lucru care se poate considera momentul declanșării cancerului de piele.

Chiar dacă aceste efecte nu pot fi observate imediat, trebuie să reținem că ele se cumulează în timp și consecințele nu sunt vizibile în viitorul apropiat. În unele dintre situații, acestea ies la iveală abia după perioade de până la 20 de ani.

Deseori, bronzarea la solar implică utilizarea de cantități de radiații ultraviolete mai mari chiar și decât cele prezente la mijlocul zilei într-o zonă tropicală. Din acest motiv, dermatologii recomandă evitarea, atât cât este posibil, a contactului cu surse adiționale de UV. Soarele emite deja o cantitate de raze dăunătoare, la care ne expunem zilnic.

Informează-te despre expunerea la soare și impactul pe care ultravioletele îl au asupra pielii!

Share: