Căderea părului este o manifestare clinică a mai multor tulburări, de aceea consultarea unui medic dermatolog este esențială pentru un diagnostic corect și tratament corespunzător.
Alopecia poate fi cicatricială, situație în care pierderea părului este permanentă și noncicatricială, situație în care este posibilă recreșterea spontană sau medicament indusă a părului. Lupusul eritematos discoid, lichenul planopilar, pseudopelada Brocq sunt câteva exemple de alopecie cicatricială. Alopecia areata, alopecia androgenetica și efluviul telogen sunt afecțiuni în care alopecia este noncicatricială.
Abordarea terapeutică este diferită în fiecare situație, de aceea diagnosticul trebuie stabilit de către medicul dermatolog, singurul ce poate diferenția aceste patologii. Uneori, pentru confirmarea diagnosticului este nevoie de teste complementare precum analize de sânge, tricoscopie, hair pull test, examinare microscopica a firului de păr sau biopsie a scalpului.
Tratamentul disponibil constă în aplicarea locală a unor soluții, loțiuni, șampoane sau tratament sistemic și este personalizat fiecărui pacient în parte.
[text-blocks id=”programare-medici”]