Cele mai întâlnite forme de cancer cutanat sunt: melanomul, epiteliomul bazocelular și epiteliomul scuamocelular. În plus, există și leziuni considerate preneoplazice, ce au potențial de transformare malignă, așa cum este keratoza actinică. Cancerul de piele apare cel mai frecvent pe tegumentul expus la soare, însă poate avea orice localizare.
Melanomul este cea mai agresivă forma de cancer cutanat și semnele ce ar trebui sa tragă un semnal de alarmă sunt: modificarea culorii, formei, dimensiunii sau gradului de supradenivelare a unei alunițe preexistente sau apariția unei alunițe noi la adult.
Carcinomul bazocelular este o formă de cancer cutanat cu potențial redus de metastazare, însă gradul de invazivitate local este mare. La majoritatea pacienților, carcinomul bazocelular este localizat la nivelul extremității cefalice.
Carcinomul spinocelular are o mare varietate de forme clinice și se poate dezvolta pe orice suprafață cutanată (cap, gât, trunchi, extremități, mucoase, periunghial). Are potențial mai mare de recurență locală și de metastazare regională sau la distanță, comparativ cu carcinomul bazocelular. Întârzierea diagnosticului sau tratamentul nepotrivit conduc la creșterea morbidității.
Reducerea riscului de apariție a cancerului de piele se face prin limitarea sau evitarea expunerii la soare/solar. Controlul dermatologic anual are rolul de a identifica leziunile cancerigene în stadiul precoce, situație în care prognosticul este cel mai bun.