Știm cât de dificile si stigmatizante pot deveni activitățile zilnice pentru un copil care suferă de o afecțiune severă a pielii. În această situație este important să avem un diagnostic corect și un tratament adaptat. Din acest motiv, la clinica Derma 360 am creat un colectiv format din medici cu o vastă pregătire profesională și experiență, ce pot răspunde nevoilor de tratament ale dumneavoastră și ale copilului.
La clinica noastră, în urma unei consultații, veți putea înțelege concluzia trasă de medic cu privire la diagnosticul copilului, întrucât vi se va explica în detaliu ce înseamnă afecțiunea respectivă și ce procese implică.
În cele mai multe din cazuri, atunci când vorbim despre factorii ce provoacă apariția afecțiunilor pielii putem aduce în discuție cauze precum virusurile, fungii, infecțiile, bacteriile și bolile autoimune.
În cele ce urmează puteți regăsi cele mai frecvente afecțiuni pe care medicii noștri le întâlnesc în cazul copiilor:
Dermatita atopică reprezintă o condiție dermatologică ce cauzează modificarea tegumentului cu uscăciune, scuame, roșeață, prurit. Apare la nou-născuți, copii și adulți. Cauza nu este complet elucidată, deși factorii ereditari par să joace un rol important. La majoritatea persoanelor, dermatita atopică este cauzată de o disfuncție genetică la nivelul epidermei, care este prima linie de apărare între corp și mediu. Când epidermul este intact, substanțele iritante, alergenii și microbii sunt împiedicați să pătrundă prin piele. În ciuda popularității crescute a acestei teorii, eczema la copii e rar asociată cu alergia la alimente.
La cei mai mulți pacienți, simptomele apar înainte de 5 ani. Localizarea leziunilor diferă în funcție de vârstă. Astfel, la nou-născuți apar leziuni la nivelul obrajilor, scalpului și zonei de extensie a membrelor. Regiunea acoperită de scutec este de obicei respectată.
La copii și adulți, leziunile se localizează la nivelul fosei antecubitale, fosei poplitee, încheieturii mâinii și antebrațului. Tegumentul devine îngroșat, închis la culoare din cauza scărpinatului repetat.
Diagnosticul se bazează pe examenul clinic al medicului dermatolog și pe anamneză. Este o afecțiune cronică cu perioade de agravare ce alternează cu intervale de remisie.
Tratamentul constă în eliminarea factorilor agravanți (transpirație excesivă, mediu uscat, stres emoțional, schimbări bruște de temperatură, evitarea expunerii la soluții de curățenie, săpunuri, detergenți, la lână sau fibre sintetice, praf, nisip și fum de țigară).
Alte opțiuni terapeutice sunt: emoliente, steroizi topic sau sistemic, fototerapie, inhibitori de calcineurină, antihistaminice orale, medicamente imunosupresive. Medicul dermatolog va hotarî varianta optimă de tratament, în funcție de vârstă, severitate, forma clinică și localizare.
Verucile cutanate sunt formațiuni rotunde sau ovalare, ce au culoarea mai deschisă sau mai închisă decât a tegumentului din jur. Unele veruci au pe suprafață puncte negricioase mici, ce reprezintă vase de sânge. Verucile pot fi unice sau dispuse în grupuri.
Cauza apariției verucilor este infecția cu HPV care se transmite prin contact direct. Virusul penetrează mai ușor tegumentul atunci când există o soluție de continuitate, însă poate penetra și tegumentul indemn. Intervalul de la expunere până la apariția leziunilor dureaaza până la 6 luni.
Cel mai frecvent, verucile apar la nivelul degetelor, mâinilor, genunchilor, coatelor, periunghial, plantar, la nivelul feței. Diagnosticul este clinic și biopsia cutanată sau alte teste nu sunt necesare.
Tratamentul depinde de localizare și nu întotdeauna este necesar, deoarece în 2/3 din cazuri verucile se pot remite spontan, în medie în 2 ani. Totuși, în această perioadă, veruca se poate mări sau pot să apară altele noi. În plus, leziunile de dimensiuni mici sunt mai ușor de tratat.
Opțiunile terapeutice sunt numeroase, de la aplicarea locală a diferitelor soluții până la crioterapie, electroterapie.
Dermatita de scutec este caracterizată de o inflamație severă a pielii în zona genitală și în zona feselor, care a fost acoperită de un scutec. Zonele inflamate ale pielii au o culoare roșu aprins și, în unele cazuri, se pot observa mici vezicule sau ulcerații. Inflamația deosebit de puternică poate fi în adâncul pliurilor cutanate și între fese. Un copil cu dermatită de scutec, de obicei, este agitat, plânge și incearcă să scoată scutecul.
Aceasta afectiune este cauzata de blocarea canalelor sudoripare. De obicei este provocata de purtarea hainelor inadecvate temperaturilor exterioare. Zonele in care sunt intalnite deseori sunt gatul, umerii si capul.
Dermatita de contact este o inflamație a tegumentului cauzată de contactul cu o substanță iritantă (alimente, săpun, plante etc.). Dermatita de contact nu este contagioasă și nici nu are potențial malign. Iritația apare, de obicei, la 48 de ore după contactul substanței cu pielea. În cazurile ușoare, se pot observa iritații simple sau mici umflături roșii. În cazurile mai grave, se observă umflarea zonei, roșeață și vezicule.
Dermatita seboreică infantilă este o afecţiune foarte des întâlnită în rândul nou-născuţilor. Se manifestă prin cruste groase, alb-gălbui, care apar pe scalpul bebeluşului. Acestea pot avea un aspect care ridică imediat semne de întrebare părinților. Crustele nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Crusta de lapte nu este contagioasă şi nu este consecinţă a unei igiene precare.
Impetigo este o infectie bacteriala care afecteaza stratul superficial al pielii. De obicei este caracterizata de o crusta galben-maronie ce apare in urma spargerilor micilor vezicule aparute. Aceste formatiuni apar de obicei in zona gurii si a nasului. Impetigo este o boala contagioasa si poate fi contactata prin atingerea unei persoane bolnave.
Urticaria este o tulburare comună, ce se manifestă cu papule și plăci edematoase, roz pal, intens pruriginoase, uneori acompaniate de angioedem. Factorii declanșatori pot fi medicamente, alimente, înțepături de insecte, infecții, mai ales în cazul urticariei acute. În urticaria cronică însă, de cele mai multe ori, cauza subiacentă ramâne neidentificată.
Leziunile sunt supradenivelate, intens pruriginoase, uneori cu centrul palid, au tendința la confluare. Angioedemul se manifestă cu edem la nivelul feței, pleoapelor, buzelor, mâinilor și genital și este mai mult dureros decât pruriginos.
Urticaria acută are o evoluție scurtă, de până în 1-2 săptămâni, iar cea cronică are evoluție de peste 6 săptămâni, uneori până la câțiva ani.
Diagnosticul se bazează pe anamneză și examen clinic, iar testele de laborator sunt indicate numai în forma cronică. Testarea cutanată pentru alergia la alimente și medicamente este recomandată dacă există suspiciunea unei alergii drept cauza a urticariei acute.
Tratamentul se bazează pe evitarea factorilor declansatori (atunci cand sunt identificați), plus terapie medicamentoasă precum antihistaminice, steroizi, inhibitori de leucotriene.
Dermatofitoza este o afecțiune localizată la nivelul pielii și este determinată de ciuperci numite dermatofite care trăiesc în celulele moarte de piele, păr sau unghii. Aceasta se manifestă prin apariția unei zone umflate, roșii, cojite pe suprafața. Apoi zona devine ca un inel și este însoțită de senzații de mâncărime. Pe marginile inelului se regăsesc fie vezicule, fie scuame. Dermatofitoza se ia prin contact piele-piele cu un om sau un animal. Copiii mai pot lua boala prin folosirea acelorași prosoape sau împărțirea jucăriilor.
Această afecțiune reprezintă o infectie virala cauzata de virusul Coxsackie și se manifesta prin bășici roșii dureroase în gât pe limbă, gingii, bolta palatină, interiorul obrajilor, în podul palmei și pe tălpi.
Medicii din cadrul clinicii Derma 360 diagnosticheaza si boli rare, de natura genetica, precum Keratodermia.
PROGRAMEAZA-TE LA O CONSULTATIE!










