Melasma este o afecțiune ce cauzează apariția de pete brune la nivelul pielii și care se localizează cel mai frecvent la nivelul feței. E mai comună la femei gravide, femei ce folosesc contraceptive (însă poate să apară și la cele care nu sunt), la indivizi cu fototip III și IV, la cei care locuiesc în zone însorite, persoane cu disfuncție tiroidiană, persoane ce urmează tratament cu medicamente antiepileptice.
Petele au nuanțe variate de la brun deschis la brun închis sau uneori chiar gri sau albăstrui, în funcție de profunzimea la care este localizată melanina și apar pe frunte, buza superioara, nas sau bărbie. Diagnosticul este clinic. Examenul cu lampa Wood poate orienta către tipul de melasmă (epidermică sau dermică).
Este necesară diferențierea de hiperpigmentarea postinflamatorie, hiperpigmentarea indusă medicamentos, dermatita de contact pigmentară prin contact repetat cu produse cosmetice, ocronoza, fapt posibil numai printr-un examen clinic atent efectuat de medicul dermatolog.
Tratamentul este dificil din prisma cronicității și a recurenței bolii. Măsurile de protecție față de ultraviolete (aplicare cremă cu SPF cel putin 30, reaplicată la 2 ore, evitarea expunerii la UV, purtarea unor pălării cu borul larg) sunt esențiale, alături de agenți depigmentanți, peeling-uri chimice și terapie laser.
[text-blocks id=”programare-medici”]