Rozaceea este o afecțiune cutanată cronică, manifestată prin apariția de roșeață și papule pe obraji, nas, bărbie sau pleoape. Apare mai frecvent la adulți între 30 și 60 de ani.
Simptomele includ: roșeață, leziuni supradenivelate roșii, cu sau fără puroi ( uneori au aspect asemănător cu acneea), telangiectazii (vase de sânge mici vizibile pe suprafața pielii), senzație de arsură, iar la nivelul conjunctivei poate să apară senzația de corp străin. La nivelul nasului, se produce cresterea în volum și virarea nuanței acestuia spre roșu.
Anumiți factori sunt considerați declanșatori pentru simptome și trebuie evitați de către pacient. Printre aceștia se numără: alimente picante, fierbinți, consumul de alcool, temperaturi extreme, expunerea la ultraviolete, stresul.
Nu există un test specific pentru diagnostic. Medicul dermatolog stabilește dacă este vorba despre rozacee în urma anamnezei și a examenului clinic.
Tratamentul are rolul de a ameliora simptomele și de a preveni acutizarea și presupune aplicarea locală a unor geluri, creme sau loțiuni sau administrarea pe cale orală a unor pastile. În plus, medicul va face recomandări cu privire la modificarea stilului de viață cu scopul eliminarii factorilor agravanți.
[text-blocks id=”programare-medici”]