Urticaria este o tulburare comună, ce se manifestă cu papule și plăci edematoase, roz pal, intens pruriginoase, uneori acompaniate de angioedem. Factorii declanșatori pot fi medicamente, alimente, înțepături de insecte, infecții, mai ales în cazul urticariei acute. În urticaria cronică însă, de cele mai multe ori, cauza subiacentă ramâne neidentificată.
Leziunile sunt supradenivelate, intens pruriginoase, uneori cu centrul palid, au tendința la confluare. Angioedemul se manifestă cu edem la nivelul feței, pleoapelor, buzelor, mâinilor și genital și este mai mult dureros decât pruriginos.
Urticaria acută are o evoluție scurtă, de până în 1-2 săptămâni, iar cea cronică are evoluție de peste 6 săptămâni, uneori până la câțiva ani.
Diagnosticul se bazează pe anamneză și examen clinic, iar testele de laborator sunt indicate numai în forma cronică. Testarea cutanată pentru alergia la alimente și medicamente este recomandată dacă există suspiciunea unei alergii drept cauza a urticariei acute.
Tratamentul se bazează pe evitarea factorilor declansatori (atunci cand sunt identificați), plus terapie medicamentoasă precum antihistaminice, steroizi, inhibitori de leucotriene.