Verucile cutanate sunt formațiuni rotunde sau ovalare, ce au culoarea mai deschisă sau mai închisă decât a tegumentului din jur. Unele veruci au pe suprafață puncte negricioase mici, ce reprezintă vase de sânge. Verucile pot fi unice sau dispuse în grupuri.
Cauza apariției verucilor este infecția cu HPV care se transmite prin contact direct. Virusul penetrează mai ușor tegumentul atunci când există o soluție de continuitate, însă poate penetra și tegumentul indemn. Intervalul de la expunere până la apariția leziunilor dureaza până la 6 luni.
Cel mai frecvent, verucile apar la nivelul degetelor, mâinilor, genunchilor, coatelor, periunghial, plantar, la nivelul feței. Diagnosticul este clinic și biopsia cutanată sau alte teste nu sunt necesare.
Tratamentul depinde de localizare și nu întotdeauna este necesar, deoarece în 2/3 din cazuri verucile se pot remite spontan, în medie în 2 ani. Totuși, în această perioadă, veruca se poate mări sau pot să apară altele noi. În plus, leziunile de dimensiuni mici sunt mai ușor de tratat.
Opțiunile terapeutice sunt numeroase, de la aplicarea locală a diferitelor soluții (acizi, 5 fluorouracil, imiquimod) până la crioterapie, electroterapie.
[text-blocks id=”programare-medici”]