Clinica Derma360 nu oferă consultații sau servicii prin CASMB sau OPSNAJ

Chisturile sebacee

Un chist sebaceu reprezintă o formațiune care apare sub piele, de forma unui săculeț, care conține keratină. Cauzele variază, de la fire de păr crescute sub piele până la blocajul glandelor sebacee. Deși nedureros la apariție, în timp, chistul se poate infecta, iar acest aspect atrage după sine consecințe precum inflamația și durerea.

Asupra acestor tipuri de formațiuni nu se recomandă să se aplice presiune, cum ar fi încercările de stoarcere. Dacă intervin astfel de factori, depozitul de keratină se poate sparge și răspândi subcutanat, ducând la infectare. 

Cum identificăm un chist sebaceu?

Primul semn al apariției unui chist sebaceu este umflătura care se localizează sub piele, de cele mai multe ori, în zone cu pilozitate ridicată (scalp, față, spate, piept). De regulă, aceste formațiuni sunt nondurereoase, atâta vreme cât zona nu este infectată.

Chisturile sebacee au un ritm de creștere lent, iar din acest motiv este posibil să nu putem observa modificări majore ale formațiunii în timp.

Tratamentul chistului sebaceu

În funcție de caracteristicile chistului, medicul poate opta pentru diferite metode de tratament, cum ar fi drenajul sau excizia. Varianta potrivită va fi selectată în cadrul consultației, după examenul clinic.

În cazul în care constați că, după îndepărtarea unui astfel de chist, zona începe să prezinte aceleași semne ca înainte de intervenția chirurgicală, se recomandă să consulți medicul dermatolog.  

Prevenția

Prevenția pentru acest tip de afecțiune se concentrează pe igiena riguroasă, în special în cazul indivizilor cu piele grasă.

Dacă observi ceva neobișnuit pe pielea ta, consultă cât mai curând medicul dermatolog. Fă o programare online!

 

 

Share: