Expunerea la soare realizată în mod echilibrat și responsabil are multe beneficii, precum contribuția în procesul de sinteză al vitaminei D, ameliorarea durerilor de articulații sau combaterea stărilor depresive. Câteodată, însă, putem trece de pragul de siguranță și să rămânem expuși pentru un timp prea lung. Dacă stăm la soare pe durata orelor în care indicele de ultraviolete este ridicat, ne expunem la riscuri care duc la consecințe în viitor. Astfel, ne putem confrunta cu arsurile solare și impactul lor asupra pielii și a leziunilor pigmentare (alunițe). Trebuie să reținem faptul că orice modificare care survine ca și consecință a expunerii la soare este, în cazul alunițelor, ireversibilă.
Fotoîmbătrânirea (dermatohelioza) este și ea o repercusiune a expunerii la soare în absența loțiunilor cu factor de protecție. Procesul implică distrugerea elastinei și a colangenului din piele de către lumina ultravioletă. Mai mult decât atât, studiile arată că expunerea la UV se face vinovată pentru 80% dintre semnele înaintării în vârstă. Deși există tratamente disponibile care pot diminua semnificativ efectele fotoîmbătrânirii, precum peelingurile chimice sau tratamentele cu microneedling, ele nu pot reda în totalitate elasticitatea pe care pielea a avut-o.
Și melasma este o afecțiune care poate apărea după expunerea la soare pentru un timp îndelungat, iar ea se manifestă prin apariția de pete brune pe suprafața feței.
Există procese care apar în cazul expunerii la soare a zonelor cu inflamații și care se manifestă prin schimbarea nuanței pielii, fie că vorbim de închiderea sau deschiderea ei. Astfel, ne putem alege cu hiperpigmentări sau hipopigmentări reziduale.
De asemenea, și keratoza actinică este o afecțiune care apare în urma distrugerilor care au loc în timpul expunerii la soare. Dacă leziunile rămân netratate, până la 10% dintre cazuri se pot transforma în cancer de piele.
Ce poți face pentru a preveni efectele nedorite ale expunerii la soare?
- Evită să rămâi în lumina soarelui în timpul orelor de vârf. Ultravioletele care provin de la acesta se reflectă în mediul înconjurător, deci chiar dacă te afli la umbră, nu ești în totalitate protejat de efectele nocive ale acesor raze. Nu te lăsa păcălit nici de prezența norilor pe cer. Este adevărat că aceștia reduc cantitatea de UV care ajunge pe pământ, însă nesemnificativ, impactul acestora fiind aproape același.
- Folosește fotoproțectie! Alege loțiuni de protecție solară care blochează atât trecerea UVA (ultraviolete de tip A), cât și UVB (ultraviolete de tip B). Ține minte că este recomandată reaplicarea cremei pe piele la fiecare două ore, pe durata expunerii la lumină naturală, chiar și cand te afli la umbră. Deși utilizarea loțiunilor cu fotoprotecție reduce semnificativ impactul pe care rezele nocive îl pot avea, acest lucru nu înseamnă că este indicat să rămânem la soare pe durata orelor de vârf.
- Pentru că și ochii tăi pot avea de suferit, poartă ochelari de soare!