Dermatita atopica reprezintă o condiție dermatologică ce cauzează modificarea tegumentului cu uscăciune, scuame, roșeață, prurit. Apare la nou-născuți, copii și adulți. Cauza nu este complet elucidată, deși factorii ereditari par să joace un rol important. La majoritatea, dermatita atopică este cauzată de o disfuncție genetică la nivelul epidermei, care este prima linie de apărare între corp și mediu. Când epidermul este intact, substanțele iritante, alergenii și microbii sunt împiedicați să pătrundă prin piele. În ciuda popularității crescute a acestei teorii, eczema la copii e rar asociată cu alergia la alimente.
La cei mai mulți pacienți, simptomele apar înainte de 5 ani. Localizarea leziunilor diferă în funcție de vârstă. Astfel, la nou-născuți apar leziuni la nivelul obrajilor, scalpului și zonei de extensie a membrelor. Regiunea acoperită de scutec este de obicei respectată.
La copii și adulți, leziunile se localizează la nivelul fosei antecubitale, fosei poplitee, încheieturii mâinii și antebrațului. Tegumentul devine îngroșat, închis la culoare din cauza scărpinatului repetat.
Diagnosticul se bazează pe examenul clinic al medicului dermatolog și pe anamneză. Este o afecțiune cronică cu perioade de agravare ce alternează cu intervale de remisie.
Tratamentul constă în eliminarea factorilor agravanți (transpirație excesivă, mediu uscat, stres emoțional, schimbări bruște de temperatură, evitarea expunerii la soluții de curățenie, săpunuri, detergenți, la lână sau fibre sintetice, praf, nisip și fum de țigară).
Alte opțiuni terapeutice sunt: emoliente, steroizi topic sau sistemic, fototerapie, inhibitori de calcineurină, antihistaminice orale, medicamente imunosupresive. Medicul dermatolog va hotarî varianta optimă de tratament, în funcție de vârstă, severitate, forma clinică și localizare.
[text-blocks id=”programare-medici”]