Clinica Derma360 nu oferă consultații sau servicii prin CASMB sau OPSNAJ

Alunitele

aluniteNevii pigmentari sau alunițele, așa cum sunt cunoscuți popular, reprezintă leziuni pigmentare nondureroase care apar pe piele în urma aglomerării de celule producătoare de melanină în tegument.

Există mai multe criterii pentru a clasifica alunițele, printre care și momentul apariției acestora. Astfel, putem vorbi despre nevi pigmentari (nevi melanocitari) congenitali și nevi pigmentari dobândiți. Nevii congenitali sunt prezenți pe piele încă de la naștere, iar nevii dobândiți apar după naștere, odată cu trecerea timpului. Este important să reținem faptul că nevii congenitali prezintă un risc mai mare de modificare și transformare în melanom față de nevii dobândiți, risc potențat în special de expunerea îndelungată la soare.

 

Cum știu că am o aluniță care trebuie îndepărtată?

Un indiciu important în autoexaminare este culoarea aluniței. Deși culorile acestora variază de la roșu până la cafeniu, negru sau chiar albastru, trebuie să reținem că în cazul unei leziuni pigmentare fără risc nu există mai multe culori pe suprafața. Așadar, dacă observăm modificări bruște în ceea ce privește nuanța acestora sau prezența culorilor diferite, este recomandat să ne programăm cât mai curând la un medic dermatolog pentru consult și dermatoscopie. Un alt criteriu important de care trebuie să ținem cont este forma alunițelor. Cele care nu prezintă risc au forme regulate și sunt bine delimitate.

 

Cum îmi pot proteja alunițele de modificări?

Principala cauză a apariției melanomului (cea mai agresivă formă de cancer de piele) este considerată expunerea îndelungată la ultraviolete, indiferent de proveniența lor. Așadar, un prim pas este să nu utilizezi în niciun fel bronzarea cu ajutorul solarului. De asemenea, se recomandă să nu te expui la soare în timpul orelor în care indicele de ultraviolete este cel mai mare (12:00-17:00).  

Țesăturile hainelor pot servi și ele la reducerea volumului de ultraviolete care intră în contact cu pielea. Optează pentru materiale opace, de culori închise. Dacă te întrebi cum să alegi un astfel de material, reține că dacă poți vedea lumină prin țesătură, și ultravioletele pot trece. Există producători care fabrică îmbrăcăminte care protejează mai bine decât marea majoritate a acesteia. Caută pe eticheta produselor mențiunea UPF (UV Protection Factor). Acesta variază, de regulă, de la 15 la 50+. Cu cât indicele este mai mare, cu atât nivelul de protecție este mai ridicat. De asemenea, există pe piață produse care pot crește indicele de protecție a țesăturilor, indiferent dacă acestea au deja factor de protecție sau nu. Acest lucru se poate realiza atunci când spălam hainele cu soluțiile în cauză.

O metodă de prevenție la îndemână este și aplicarea pe piele a loțiunii cu factor de protecție de minim 30 (SPF30). Trebuie să reținem că pentru păstrarea eficienței acesteia medicii dermatologi recomandă reaplicarea la fiecare două ore. Motivul este că din cauza transpirației sau a secreției de sebum efectul acesteia se poate diminua pe parcursul zilei.

De asemenea, încearcă să eviți traumatismele locale. În cazul în care alunițele sunt poziționate într-o zonă în care apar frecări constant (linia de la bata pantalonilor, linia sutienului sau a bustierei pentru exerciții fizice), se recomandă să o îndepărtezi, pentru siguranță.

 

Iată câteva semne care ar trebui să îți atragă atenția:
  • O leziune deschisă care produce cruste dar care nu se vindecă
  • O zonă cu aspect solzos
  • O umflătură roșie  
  • O formațiune lucioasă, perlată sau translucidă  
  • O formațiune rozalie cu margini ridicate și o adâncitură în mijloc
  • O leziune plană, brună sau de culoarea pielii care seamănă cu o cicatrice
  • O formațiune întinsă brună
  • O leziune roșiatică, albicioasă, albăstruie sau negru-albăstruie cu margini neregulate
  • O umflătura dureroasă care manifestă prurit
  • O leziune care sângerează sau supurează  

În cazul în care constați că pe pielea ta se regăsește vreo formațiune care se poate caracteriza în maniera de mai sus, prezintă-te cât mai curând la medicul dermatolog.

Alunițele pot să sufere modificări care să conducă la malignizare (transformarea în tumoră canceroasă) atunci când suferă agresiuni repetate. Când spunem “agresiune” ne referim la situații care duc la sângerare. Nu sunt excluse, însă, din rândul agresiunilor nici cele de natură chimică sau cele care implică expunerea la raze ultraviolete (raze produse de soare dar și de solarele din saloanele de înfrumusețare). Este foarte important să ținem cont că atunci când ne expunem la soare agresăm leziunile ireversibil, adică, odată expuși la ultraviolete efectele pe care nevul pigmentar le suferă (indiferent cât de mici) nu pot fi vindecate în niciun mod.  

Un medic dermatolog îți poate răspunde la toate întrebările pe care le ai legate de pielea ta! Fă o programare online!

Share: