Ce este HPV?
HPV (Human Papilloma Virus) are peste 150 de tulpini, dintre care cel puțin 14 pot cauza diferite tipuri de cancer. În mod obișnuit, indivizii activi din punct de vedere sexual se infectează cu HPV cel puțin o dată în viață. Infecția cu HPV se transmite extrem de ușor, întrucât aceasta se răspândește atât în urma contactului cu pielea unui individ infectat, cât și în urma contactului sexual. Din cauză că simptomele infecției cu acest virus nu apar întotdeauna imediat, infectarea se poate produce fără cunoștința individului. Mai mult decât atât, există situații în care poate dura chiar și ani de zile ca manifestările infecției să apară. Din fericire, vaccinarea impotriva HPV este posibilă și poate preveni infectarea.
Când trebuie efectuat vaccinul împotriva HPV?
Este indicat ca vaccinarea impotriva HPV să fie făcută înainte de începerea vieții sexuale, adică la vârsta de preadolescență, atât pentru persoanele de sex feminin, cât și pentru persoanele de sex masculin.
Motivul este că răspunsul imun după vaccinare este cel mai puternic atunci când corpul nu a fost deja expus la infecția cu HPV.
Cum acționează HPV?
În urma infectării cu HPV, virusul se concentrează în celulele epiteliale scuamoase, întrucât doar acestea constituie medii propice supraviețuirii. Celulele de acest tip sunt prezente în straturile superioare ale pielii și pe mucoase.
La nivelul acestor zone pot apărea celule modificate post infectare, astfel încât riscul apariției cancerului crește.
Vaccinul va preveni infectarea celulelor, deci apariția transformărilor maligne va fi limitată.
Toate acestea sunt posibile întrucât vaccinul are în conținutul său anumite componente din structura virusului HPV. Astfel, anticorpii care apar în urma vaccinării vor putea să identifice aceste caracteristici atunci când virusul intră în corp și îl vor elimina eficient.
Ce tipuri de vaccin există?
Pe piață există în prezent 3 tipuri de vaccin, Cervarix, Gardasil și Gardasil 9.
- Toate acestea oferă protecție împotriva infectărilor cu tulpinile 16 și 18, care prezintă cel mai înalt risc cancerigen. Infectările cu tulpinile 16 și 18 sunt implicate în apariția cancerelor de col uterin în 70% din cazuri, dar și în apariția cancerului vaginal, vulvar (cancerul vulvei) sau penian (cancerul penisului) în 50% din cazuri.
- Față de Cervarix, Gardasil oferă, în plus, protecție și împotriva tulpinilor 6 și 11 ale HPV (tulpinile care cauzează 90% dintre condiloamele vaginale).
- Gardasil 9 oferă, în plus față de Cervarix și Gardasil, protecție și împotriva tulpinilor 31, 33, 45, 52 și 52. Infectările cu aceste tulpini se fac responsabile pentru până la 20% dintre cancerele de col uterin. Astfel, dintre cele 3 tipuri de vaccin, Gardasil 9 oferă cea mai completă protecție.
Consultă-te cu medicul dermato-venerolog sau ginecolog înainte de a alege oricare dintre tipurile de vaccin.
Câte doze de vaccin sunt necesare?
În funcție de categoria de vârstă și tipul de vaccin, vaccinarea impotriva HPV se efectuează astfel:
- Persoane cu vârsta mai mică de 15 ani: 2 doze, la distanță de 6 luni una de cealaltă.
- Persoane cu vârsta peste 15 ani: 3 doze. A doua doză se va efectua după minim o lună de la administrarea primei doze. A treia doză se administrează la cel puțin 3 luni de la doza 2.
Până la ce vârstă se poate efectua vaccinul anti-HPV?
Vaccinarea se poate efectua pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 9 și 45 de ani. Cu toate acestea, pentru anumite categorii din rândul adulților aceasta nu mai este indicată, întrucât expunerea la tulpinile periculoase ale virusului a avut deja loc. Înainte de a lua decizia de vaccinare, consultă-te cu medicul tău dermato-venerolog sau ginecolog.
„Dacă mi-am început deja viața sexuală, mă mai pot vaccina?”
În această situație, este recomandat să efectuezi sub îndrumarea medicului analiza numită genotipare. Aceasta are în vedere identificarea tulpinilor de HPV cu care infectarea s-a produs. În funcție de rezultat, medicul tău te va îndruma către cea mai bună alegere pentru sănătatea ta.
“Dacă deja m-am infectat cu HPV, mă mai pot vaccina?”
De cele mai multe ori, vaccinarea este încă o recomandare valabilă și în cazul persoanelor deja infectate, întrucât vaccinul poate preveni infectarea cu alte tulpini cu grad ridicat de risc.
„Pot face HPV în urma vaccinării?”
Nu! Vaccinul nu conține genomul viral de care este nevoie ca infectarea să se producă, deci este imposibil ca aceasta să apară din cauza vaccinării.
“Există persoane cărora nu le este recomandată vaccinarea?”
Da, persoanelor însărcinate și persoanelor predispuse la dezvoltarea alergiilor severe.
Motivul pentru care vaccinarea nu este recomandată în cazul persoanelor însărcinate este că nu se efectuează teste în rândul indivizilor din această categorie.
În cazul persoanelor predispuse la alergii severe, se recomandă consultarea medicului, respectiv atenta supraveghere a pacientului în cazul deciziei de vaccinare.
Ai întrebări despre vaccinarea împotriva HPV? Te așteptăm la o consultație. Poți efectua programarea chiar aici.