Clinica Derma360 nu oferă consultații sau servicii prin CASMB sau OPSNAJ

Infectia cu HPV

Infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) reprezintă o infecție cauzatoare de leziuni care apar la nivelul pielii și mucoaselor. Aceasta se transmite atât prin contactul cu pielea infectată a unui individ cât și prin contact sexual cu o persoană infectată. În plus, virusul poate fi contractat și de pe diferite suprafețe cu care pielea infectată a luat contact recent. Din cauză că simptomele infectarii cu acest virus nu apar întotdeauna imediat, infectarea aceasta se poate produce fără cunoștința individului. Mai mult decât atât, există situații în care poate dura chiar și ani de zile ca manifestările infecției să apară. Netratate, anumite leziuni cauzate de acest virus pot duce la apariția mai multor tipuri de cancer. Vestea bună este că o mare parte dintre efectele bolii pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului împotriva HPV.

 

Ce este HPV?

HPV reprezintă prescurtarea pentru denumirea ,,Human Papilloma Virus”, fiind un virus cu peste 150 de tulpini (cunoscute până în prezent), dintre care cel puțin 14 tulpini pot cauza diferite forme de cancer, precum cancerul de col uterin, orofaringeal, vaginal, vulvar, anogenital și penian.

 

Care sunt simptomele HPV?

Infectarea cu HPV nu cauzează întotdeauna simptome, iar din acest motiv poate rămâne nedetectat de individ chiar și de ani de zile. Însă, atunci când simptomele apar, printre acestea se numără:

 

Papiloamele virale 

Papiloamele virale, cunoscute sub denumirea de negi, sunt excrescențe necanceroase care se dezvoltă, de regulă, în partea superioară a corpului în zone precum gâtul, brațele sau fața, dar pot apărea și pe arii de piele în care există frecare (pliuri ale pielii) sau pe mucoase. Aceste excrescențe sunt contagioase și se pot transmite prin contactul dintre pielea unui individ infectat cu cea a unui individ neinfectat.

HPV - papiloame virale pe gat
Papiloame virale

 

Verucile vulgare

Verucile vulgare, cunoscute popular tot sub denumirea de negi, reprezintă formațiuni necanceroase, cu caracter contagios, care apar cu preponderență la nivelul brațelor, mâinilor sau tălpilor, dar nu numai. Infectarea se poate produce atât la contactul cu pielea infectată a unui individ, cât și la contactul cu suprafețe infectate precum marginea bazinelor de înot, dușurile din sălile de fitness sau instrumentele nesterilizate folosite pentru manichiură sau pedichiură, etc. Acestea se pot răspândi pe corpul persoanei infectate atunci când o leziune este ruptă, spre exemplu, cu ajutorul aparatului de bărbierit.

HPV - Veruca vulgara
Vedere dermatoscopică a unei veruci vulgare
Condiloamele genitale

Condiloamele genitale, cunoscute sub denumirea de negi genitali, reprezintă formațiuni care apar pe piele în urma infectării cu anumite tulpini de HPV. Acestea se dezvoltă în zona genitală, pe organul sexual sau chiar pe mucoasa internă, inclusiv pe cea a anusului. Infecția se transmite în urma contactului sexual anal, oral sau vaginal. Infectarea se produce atât în urma contactului cu pielea infectată a individului, cât și prin intermediul secrețiilor, la contactul direct cu mucoasele persoanei infectate. Aceste leziuni pot prezenta risc cancerigen dacă sunt localizate pe mucoasa internă și rămân netratate un timp îndelungat. Infectarea poate fi prevenită în mare măsură cu ajutorul prezervativului. Cu toate acestea, protecția nu este completă, întrucât prezervativul nu poate acoperi și pielea din jurul organului sexual, care poate transmite virusul în cazul unei persoane infectate.

De regulă, atunci când infectarea are loc, se transmit o multitudine de tulpini ale virusului,  astfel încât dacă apar manifestări de orice tip sunt recomandate investigații suplimentare care să identifice tulpinile prezente în organism. Astfel, medicul va putea indica o serie de metode de prevenire ale efectelor nedorite ale infecției.

HPV - Condilom genital
Condilom genital

 

 

Tratamentul împotriva HPV

În funcție de caracteristicile infecției apărute, pentru tratarea leziunilor se pot utiliza metode precum:

  • Electroterapia
  • Crioterapia
  • Laserterapia
  • Ozonoterapia
  • Aplicarea unor tratamente locale, concomitent cu imunostimularea medicamentoasă etc.

 

Nu încerca să îndepărtezi leziunile cauzate de HPV fără să respecți îndrumările medicului dermatolog, întrucât orice intervenție asupra unei leziuni din această categorie poate să declanșeze înmulțirea acestora pe corp.

 

Chiar dacă leziunile cauzate de infecția cu HPV sunt îndepărtate prin metodele expuse mai sus, virusul poate declanșa dezvoltarea unor noi leziuni câtă vreme se afla încă în organism. Exista situații în care organismul reușește să îndepărteze virusul, însă nu este recomandat să considerăm că virusul va dispărea cu siguranță de la sine. 

 

Prevenția

Prevenirea infectării cu HPV este dificilă, întrucât prevalența este exttrem de ridicaă. O persoană activă din punct de vedere sexul este expusă infecției cu HPV cel puțin odată în viață. Tulpinile care apar cel mai frecvent în infectările cu HPV sunt 6, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58. Toate aceste tulpini au potențial cancerigen. Poți preveni infectarea cu HPV în mai multe moduri:

  • Evită atingerea leziunilor cauzate de HPV de pe pielea altei persoane;
  • Nu împrumuta obiecte personale care pot intra în contact cu leziuni cauzate de HPV (prosoape, lenjerie, haine, aparate pentru bărbierit, pantofi etc.);
  • Folosește încălțăminte adecvată (ex.: încălțăminte de cauciuc) pe marginea bazinelor de înot și în dușurile sălilor de fitness;
  • Folosește doar propriul set pentru manichiură și pedichiură la vizitele făcute în saloane de înfrumusețare;
  • Păstrează o bună comunicare cu partenerii sexuali  în ceea ce privește comportamentele de risc;
  • Păstrează un număr redus de parteneri sexuali;
  • Folosește corect prezervativul;
  • Mergi o dată pe an la medicul ginecolog pentru a efectua testarea de tip Papanicolau;

 

Cu toate acestea, cea mai eficientă metodă de prevenire a infectării cu tulpini de HPV cauzatoare de cancer este vaccinarea. Aceasta poate preveni multiple forme de cancer care pot apărea la nivelul vaginului, vulvei, anusului, gurii, gâtului, penisului sau scrotului. Mai multe informații cu privire la vaccinarea împotriva HPV poți găsi aici.

Share: